2017. október 26-án kerültsor Ulánbátorban a Kőrösi Csoma Sándor kerekasztalbeszélgetésre, melyen Kőrösi Csoma Sándor életéről, tevékenységéről, az őshazakutatás egyes kérdéseiről, illetve ezek mongolisztikai vonatkozású kapcsolódásairól esett szó. Az eseményt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az ulánbátori magyar nagykövetséggel együttműködve szervezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mongol és Belső-Ázsia Tanszéke és a Mongol Állami Tanárképző Egyetem Mongolisztikai Kutatkóközpontja.

A megnyitóbeszédet Gálosfai Mihály nagykövet tartotta, aki után D. Naranceceg dékánhelyettes következett.

 

Gálosfai Mihály rendkívüli és meghatalmazott nagykövet nyitóbeszéde

 

Harmadik előadóként Birtalan Ágnes foglalta össze Kőrösi Csoma munkásságának hatását az őshazakutatásra, illetve a mongolisztikára.

 

Teleki Krisztina előadásában bemutatta Kőrösi Csoma Sándor életét, Majer Zsuzsa pedig Kőrösi műveinek jelentőségét, majd Rákos Attila beszélt a téma egyes nyelvészeti vonatkozásairól. Ezt követően C. Önörbayan a magyar-mongol kapcsolatokról, A. Oyuuntungalag az ELTE Mongol és Belső-Ázsiai Tanszéke mellett működő Mongolisztikai Kutatóközpont és a Mongol Állami Egyetem Mongolisztikai Kutatóközpontja közti együttműködésről, majd S. Yanjinsüren Ligeti Lajos munkásságáról beszélt a mongol buddhista kánon kutatásának területén.

 

 

Végül aktív párbeszéd bontakozott ki a közönséggel, melynek során az előadók a válaszoltak a felmerült kérdésekre.