A 2016. október 24-28. között megrendezett program célja Magyarország és a magyar külpolitikai törekvések jobb megismertetése, valamint az együttműködési lehetőségekről folytatott párbeszéd mélyítése volt. A programon Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Mongólia, Oroszország, Tádzsikisztán és Ukrajna képviselői vettek részt.

 

tn496c0.jpg

A külgazdasági témák mellett, a vendégek megismerkedhettek a tárca kulturális és tudománydiplomáciai tevékenységével és célkitűzéseivel, valamint a hazánk és a térség országai közötti kulturális, tudományos, oktatási együttműködési lehetőségekkel. A külügyminisztériumi szakfőosztályok vezetőivel, valamint a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatójával rendezett kerekasztal beszélgetés során pedig konstruktív vitát folytathattak a magyar külpolitika prioritási területeiről.

A Miniszterelnökségen Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár a regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozva kifejtette Magyarország álláspontját és megoldási javaslatait az Európai Unió napirendjén szereplő kérdésekkel kapcsolatban. Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország az Európa Unió előtt álló kihívásokra adandó megfelelő válaszokat az Uniós jog valamennyi tagállam általi teljes körű alkalmazásában, a bővítéspolitika napirenden tartásában, a regionális együttműködésben, az Európán kívüli partnerekkel történő együttműködés erősítésében és a versenyképesség növelésében látja.

 

tn496c0.jpg

 

A delegáció tagjai a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott munkaebéd keretében tájékozódhattak az Emberi Erőforrások Minisztériumának tevékenységéről is. Külön hangsúlyt kapott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram, amely hosszú távú befektetésként szolgálja az országok közötti együttműködést.

A Keleti Nyitás Diplomata Napok csütörtök esti záró vacsoráján Csutora Zsolt keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár összegezte a program tanulságait. Az este magyaros hangulatáról a Hungarian Folk Embassy zenekar gondoskodott.

A programon Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Mongólia, Oroszország, Tádzsikisztán és Ukrajna képviselői vettek részt.

A „Diplomata Napok” c. rendezvény – melynek tradicionális fővédnöke Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes – immár harmadik alkalommal került megrendezésre; 2015 tavaszán európai országok, 2016 tavaszán pedig latin-amerikai országok diplomatái vehettek részt Budapesten hasonló programon.

(KKM)