Utazási információk, hasznos tanácsok Mongóliába utazó magyar állampolgárok számára

 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

 

Biztonság, biztonsági helyzet

 

Terrorizmus, terrorfenyegetettség. A terrorizmus elhanyagolható kockázati tényező, Mongóliában nem működik terrorszervezet, és az ország sem célpontja terrorszervezeteknek.

Természeti, és egyéb katasztrófák. A földrengések kockázata egyre nagyobb országos szinten. (2015 októberében például több, körülbelül 4-es erősségű földrengés történt néhány napon belül.) A nyári időszakban nagy kiterjedésű erdő- és bozóttüzek fordulhatnak elő. Ilyen esetekben a hatóságok lezárhatják és/vagy korlátozhatják a mozgást az adott területeken. Nagy kiterjedésű tüzek esetén várható az is, hogy az jelentős méretű területeket füst borít, ami negatívan befolyásolhatja a közlekedés biztonságát. 2018 nyarán több áradás is volt, ami vasúti síneket és autóutakat rongált meg. Az országban rendszeresen törnek ki embereket és állatokat érintő járványok (pl. kanyaró, influenza vagy száj- és körömfájás). A katasztrófahelyzetek elhárítása során az adott területet a hatóságok lezárhatják, járványok esetén pedig karantént rendelhetnek el.

Bűnözés. A turisták olyan, kisebb bűncselekmények áldozataivá válhatnak, mint zsebtolvajlás, lopás, rablás vagy trükkös lopás.  Ha valaki áldozattá válik, semmiképpen sem tanácsos a konfrontáció, a helyi hatóságok és a konzulátus értesítése ajánlott. A rendvédelmi hatóságok segítőkészek a külföldiekkel szemben, de az eljárások lassúak lehetnek.

A mongol jogszabályok lehetővé teszik, hogy a külföldi állampolgárok ellen kiutazási tilalmat rendeljenek el, míg az adott eljárás nem fejeződik be (ilyenkor az útlevelet is elvehetik a hatóságok, és a nagykövetség közbejárására sem adják ki).

Az általános szabályokat betartva mérsékelhető a kockázat.  Nem ajánlatos az értékes műszaki cikkeket, ékszereket, stb. közszemlére tenni. A bűncselekmények nem irányulnak kiugró mértékben külföldi személyek ellen, de az óvatlan turistákat az elkövetők vagy elkövetők szervezett csoportjai könnyű célpontnak tarthatják. A város külső kerületeit (ún. jurtanegyedek vagy „ger district”) ajánlatos elkerülni, főleg sötétedés után. Érdemes fokozott elővigyázatosságot tanúsítani az zsúfolt turista látványossogok körül, az ún. Feketepiacon („Naran Tuul”), a bevásárlóközpontokban, az ismert éttermekben és egyéb alkoholt árusító üzletekben és azok környékén.

Tüntetések, politikai erőszak. Mongóliában élénk és konfliktusos a belpolitikai helyzet, az elmúlt évek többször is volt kormányváltás, de a konfliktusok az elmúlt években néhány kisebb incidenst leszámítva nem váltottak ki erőszakos eseményeket. Előfordultak és várható is, hogy előfordulnak demonstrációk, melyek többnyire békések. A tüntetések oka főleg a belpolitikai és gazdasági helyzet, és a környezetszennyezés. A tüntetéseket és egyéb gyülekezéseket minden esetben érdemes elkerülni.

 

Rendőrség telefonszáma:             102

Mentőszolgálat telefonszáma:    103

Tűzoltóság telefonszáma:             105

 

Időjárás

 

Utazás előtt érdemes tájékozódni az időjárásról és alaposan felkészülni a várható körülményekre. A nyár száraz és forró, a tél hosszú és szélsőségesen hideg, nem ritka, hogy már novemberben -20 fok alá süllyed a hőmérséklet. A téli időszakban -30 fok alá is mehet a nappali hőmérséklet, ami meleg ruhát igényel. A tavaszi és őszi időszakban az időjárás gyorsan változhat, májusban még komoly havazás is előfordulhat.

 

Egészségügyi ellátás

 

Az orvosok többsége elkötelezett a szakmája iránt, de az egészségügyi ellátórendszer forráshiányokkal küzd, ami fokozottan érvényesül a vidéki területeken. A legjobb ellátást Ulánbátorban lehet kapni, de sok esetben szükség lehet külföldre történő orvosi evakuációra, a Mongóliába utazóknak ezért ajánlott olyan utasbiztosítás megkötése, ami a belföldi repülőgépes szállítás és hazaszállítás költségeit is fedezi. (Egy ilyen művelet költsége akár több 10 millió forintra is rúghat.) A fentiek alapján különös körültekintés és megfelelő védőfelszerelés ajánlott a lovaglás és az extrém sportok kedvelői számára.

Mindenképpen ajánlott otthonról megfelelő minőségű és mennyiségű gyógyszer birtokában útra kelni, és a kezelőorvossal is konzultálni, mert nem biztos, hogy az egyes, Magyarországon kapható vényköteles és vénymentes gyógyszerek beszerezhetők. Az utazás tervezésekor ajánlott a szélsőséges klíma egészségre gyakorolt hatásának figyelembe vétele.

A rendkívül hideg téli időszakban Ulánbátor levegője szennyezett, a mért adatok alapján a főváros a legszennyezettebb levegőjű országok közé tartozik. A téli időszakban ajánlott a szennyezett levegőt szűrő maszk viselése. A légszennyezettség komoly egészségügyi problémákat válthat ki (asztma, allergia, és más, felsőlégúti megbetegedések).

Több, embereket és állatokat érintő járvány is kitörhet, akár országos szinten is. Az elmúlt években volt példa nagyméretű kanyaró és influenzajárványra, illetve jelentős területeket érintő száj- és körömfájás járványra. A helyzetet súlyosbíthatja, hogy a társadalom jelentős része nem kapta meg gyermekkorában a kötelező védőoltásokat az 1990-es években, így érdemes megfontolni emlékeztető oltások felvételét. További információ érhető el az Országos Epidemiológiai Intézet weboldalán: www.oek.hu/oek.web

A 2011. évi CXVIII. törvénnyel kihirdetett magyar-mongol szociális biztonsági egyezmény kizárólag a társadalombiztosítási jogviszonyra – különösen a járulékok fizetése – és a társadalombiztosítási nyugdíjakra vonatkozó jogszabályok tekintetében alkalmazandó. Ezen egyezmény nem tartalmaz egészségügyi ellátásra való jogosultsággal kapcsolatos rendelkezéseket. Bővebb információ a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő weboldalán.

 

Mentőszolgálat telefonszáma: 103

 

Közlekedés

Mongólia nagy területű és ritkán lakott ország. Az országon belüli utazáshoz ajánlott megbízható és tapasztalt helyi vezető igénybe vétele. Utazás előtt minden esetben meg kell győződni a gépjármű műszaki állapotáról, városok közötti és vidéki területeken való közlekedés során ajánlott a gépjárművet megfelelően felkészíteni, és tanácsos konvojban haladni. A mobiltelefonos lefedettség gyenge, így érdemes műholdas telefont vinni.

A közlekedési morál alacsony, a szabályokat nem mindig tartják be, főleg az offenzív vezetési stílus jellemző. Amennyiben úgy érzi, hogy a sofőr nem vezetbiztonságosan, érdemes felhívni a figyelmét a szabályok betartatására, szükség esetén pedig tanácsos új sofőrt választani. Mindig érdemes különös figyelmet fordítani arra, hogy az adott gépjárműben legyen legalább biztonsági öv.

A lakosság jelentős része Ulánbátorban él, de a város lakosságának növekedését nem követte az úthálózat bővülése, így az autós közlekedés lassú, szinte állandó a forgalmi dugó és gyakoriak a koccanások. Koccanás esetén nehéz lehet az érdekérvényesítés. Nagyobb állami és sportrendezvények esetén a belvárost és a város egyéb részeit lezárhatják, ilyenkor a forgalomkorlátozásokat szigorúan betartják. Az úttesten vagy zebrán történő átkelés során – még gyalogosok számára zöld lámpa esetén – érdemes körülnézni.

Mindenképpen ajánlott engedéllyel rendelkező taxivállalatokat igénybe venni, az út szélén leintett autósok, engedély nélküli taxisok – helyi szóhasználatban „fekete taxik” – nem biztos, hogy ismerik a várost, és jóval magasabb viteldíjat kérhetnek.

A nagyobb városok között vannak jó minőségű utak, de az úthálózat az ország területéhez viszonyítva kicsi, sok a kátyú és váratlan akadály (pl. haszonállatok, kövek, stb.). Előfordulhat az is, hogy az időjárási körülmények következtében hamar történik változás az út minőségében, amit a megszokásból vezető sofőr csak későn vehet észre (pl. hirtelen lezúduló eső alámossa az utat). Az autós közlekedést tanácsos inkább a nappali órákra időzíteni és lehetőség szerint kerülni az éjszakai utazást.

Az országon belüli vasúti és légi közlekedésre is van lehetőség.

Alkoholfogyasztást illetően Mongóliában zéró tolerancia van, a hatóságok gyakran mérik a véralkoholszintet.

Jellemző veszélyforrások: irányjelző nélküli sávváltás, előzés, kanyarodás; állandó éjszakai reflektorhasználat; meggondolatlan, vakmerő előzés; éjszakai-hajnali és kora reggeli órákban a piros lámpa figyelmen kívül hagyása; havas és jeges utak. Az autók jelentős része jobbkormányos, de Mongóliában baloldali közlekedés van, ami a fenti veszélyforrásokat súlyosbítja.

 

Beutazási és tartózkodási információk

 

A beutazás és tartózkodás feltételeit illetően ajánlott a Mongólia Budapesti Nagykövetségének vagy a Mongol Bevándorlási Hivatal felkeresése és az utazás alapos, körültekintő megtervezése. A Konzuli Szolgálat nem segíthet külföldi letelepedési, munkavállalási vagy egyéb engedélyek beszerzésében.

A mongol határrendészeti és bevándorlási hatóságok szigorúan és professzionálisan betartatják a bevándorlási szabályokat, a be- és kiléptetés nem rutinszerű, a nem megfelelő vízummal be- és kilépni szándékozó utazókat megbüntethetik, a beléptetést meg is tagadhatják. A mongol szabályok szerint 30 napnál hosszabb tartózkodás esetén regisztrálni kell a Bevándorlási Hivatalnál, távozáskor pedig kilépő vízumot kell kérni.

Mongóliát több határátkelőhelyen keresztül lehet megközelíteni, de számítani kell arra, hogy az egyes határátkelőhelyeket időszakosan lezárják (teljesen vagy részlegesen, pl. nem mongol állampolgárok számára) vagy a nyitvatartási idők megváltozhatnak, ezért érdemes a beutazás előtt tájékozódni. Az átkelés során hosszabb várakozási időre is lehet számítani, különösen teherautók számára (a kínai-mongol határon gyakran több kilométer hosszú torlódás lehet a szénszállító kamionok nagy száma miatt, vonattal történő átkelés estén pedig az eltérő nyomtáv jelenthet késedelmet).

A határátkelőhelyek listája, a jelenleg ismert nyitvatartási idővel:

  1. Ulánbátor – Dzsingisz Kán Nemzetközi Repülőtér
  2. Sukhbaatar (orosz-mongol határ, átkelés vonattal)
  3. Zamin Uud (kínai-mongol határ, átkelés vonattal)
  4. Altanbulag/Khiagt (orosz-mongol határ, gépjárművek számára, 8:00-19:00)
  5. Tsagaan-Nuur/Tashanta (orosz-mongol határ, gépjárművek számára, nyitva hétfőtől szombatig, 9:00-18:00
  6. Zamyn-Udd/Ereen (kínai-mongol határ, gépjárművek, nyitva 9:00-19:00)

Gépjárművel át lehet lépni a határt, de ha a kiutazás nem azzal a gépjárművel történik, amelyikkel a határon átkeltek (pl. konténerben történő hazaszállítás vagy a gépjármű eladása, meghibásodása miatt), akkor mindenképpen ajánlott felkeresni a vámhatóságot. Az eladáskor fizetett adó mértéke függ a motor hengerűrtartalmától és a gépjármű életkorától. Akkor is fizetni kell illetéket, ha az autó teljesen működésképtelenné válik.

A régiségek, ásványok, őslénytani leletek, fémek és vadásztrófeák kivitelét szigorúan szabályozza az állam, mindenképpen ajánlott az adott hivatalok felkeresése. A vonatkozó szabályok megsértését szigorúan büntetik.

 

Egyéb információk, tanácsok

 

Az utazáshoz érdemes mindig a helyi viszonyokat ismerő, megbízható kísérő segítségét igénybe venni.

Az útiokmányt és egyéb személyazonosító okmányokat az utazás alatt érdemes biztonságos helyen tárolni, és fénymásolattal vagy hitelesített másolattal közlekedni. Nem tanácsos átadni az úti okmányt olyan személynek, akit nem ismerünk vagy feltételezzük róla, hogy nem adja vissza.

A hivatalokban általában segítőkészen viszonyulnak külföldi személyekhez, de a hivatalos ügyek intézése nyelvtudás nélkül nehézkes lehet. Sok hivatalban beszélnek angolul és oroszul, Ulánbátorban pedig díjazás ellenében elérhetők magyar nyelven beszélő tolmácsok. A vidéki városokban nehéz lehet magyar nyelvű tolmácsokat találni.

A mongol hatóságok kiutazási tilalmat rendelhetnek el, míg az adott eljárás – ami lehet polgári jogi, büntetőügyi, de akár bevándorlási – le nem zárul, azaz bírósági ítélet nem születik vagy a tilalmat az azt elrendelő hatóság fel nem oldja. Jogi képviselet igénybe vétele még kisebb súlyú ügyek esetén is tanácsos.

A hivatalos pénznem a mongol tugrik (MNT). Pénzt csak hivatalos pénzváltóhelyeken (pénzváltók, bankok) tanácsos váltani. A legtöbb fővárosi üzletben elfogadják és lehet is használni a bankkártyákat, bár van, hogy technikai okokból nem sikerült a tranzakció. A pénzváltók elfogadják az amerikai dollárt és az eurót is, forintot nem lehet váltani. A vidéki területekre való utazás esetén ajánlott készpénzt vinni, mert lehet, hogy pénzt csak a megyeközpontokban lehet váltani. A bankkártya használata vidéki területeken nehézséget okozhat, a pénzváltáshoz hasonlóan számítani kell arra, hogy csak a megyeszékhelyeken lehet bankautomatákat és bankkártyás terminálokat találni.

A mongóliai munkavállalás tekintetében érdemes az országban dolgozó magyar vagy külföldi állampolgárok tapasztalatait meghallgatni. Munkavállalás esetén ajánlott egyéb, helyi forrásokból (blogok, Facebook csoportok, stb.) tájékozódni. A külföldi munkavállaláshoz hasznos tanácsok érhetők el az alábbi címen:  http://konzuliszolgalat.kormany.hu/kulfoldi-munkavallalas. A konzuli szolgálat nem segíthet külföldi munkaközvetítésben, munkaügyi viták rendezésében, és jogi képviselet ellátásában bíróság vagy más hatóság előtt.

Kínába történő utazás esetén ajánlott a kínai vízumot Magyarországon kérelmezni, mert Ulánbátorban nehézséget okozhat a kérelmezés.

Mongóliában jelenleg az Ulánbátortó kb. 30 kilométerre található Dzsingisz Kán Nemzetközi Repülőtér fogad nemzetközi járatokat. Különösen a téli időszakban várhatók jelentős késések a járatok indulásánál és érkezésénél, mert a szélsőséges hideg miatti jegesedés vagy a látási viszonyokat korlátozó szmog miatt a pilóták gyakran nem kapják meg a felszállási vagy leszállási engedélyt. Ilyen esetekben várható, hogy kitérő vagy közbülső repülőterekre irányítják a gépet (Oroszország, Kazahsztán). Előfordulhat az is, hogy az adott országban vagy Mongóliában tapasztalható időjárás miatt csatlakozás vagy közbülső tankolás során nem szállnak fel a gépek. Az utazások során ajánlott egyeztetni a meghívóval vagy utazásszervezővel és érdemes ezen kockázatokat betervezni, mert például egy rövid, pár napos üzleti útra jelentős hatást gyakorolhat a késlekedés. (Jelenleg is építés alatt van egy új repülőtér Ulánbátor mellett, megnyitása és használatba vételének pontos dátuma nem ismert, még hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehetnek a végső munkálatok.)